Meny Stäng

Är bullterrierns historia som kamphund ett problem?

Bullterrier har verkligen ett dåligt rykte. Eftersom de ursprungligen uppföddes för att slåss mot andra hundar och utnyttjades i sådana grymma aktiviteter i århundraden, tror många människor att de i sig är elaka och farliga. Bullterrierns utseende gör inte heller saken bättre. Robusta, skrymmande, kraftfulla hundar med hajformade huvud och små ögon – de måste bara vara onda, eller hur?

Men alla som känner engelska bullterrier på nära håll kommer att säga att det är långt ifrån sanningen. Bullterrier är inte mer elakartade eller aggressiva än någon annan ras. Ja, de är mycket kraftfulla och starka hundar. De är födda kraftatleter i hundvärlden. Men de är inte onda. Faktum är att de är tvärtom.
Engelska Bullterrier avlades specifikt för att INTE vara aggressiva mot människor. Detta beror på att människor under hundkamper måste kunna avbryta de mest heta striderna när som helst. Om en bullterrier var aggressiv mot den person som försökte bryta slagsmålet (svarade med att morra eller bita personen) ansågs hunden inte lämplig för fortsatt arbete och/eller avel.


En engelsk bullterrier måste historiskt sett ha ett ”kallt” sinne för att kunna ha tillräckligt med självkontroll och inte slå ut mot människor även mitt i ett slagsmål med en annan hund! Dessa egenskaper som självkontroll och icke-aggression mot människor har uppmuntrats och stärkts genom urval i generationer och generationer av engelska bullterrier. Det är därför som en engelsk bullterrier, tvärtemot vad många tror, är en mycket tålmodig, samlad, lugn och tolerant ras när det gäller människor. Bullterriers är INTE aggressiva mot människor. De älskar människor, särskilt sina ägare, men de är också normalt mycket vänliga mot alla.

Människoangrepp av bullterrier är faktiskt mycket sällsynta och är inte vanligare än andra raser. Faktum är att vissa andra raser, som t.ex. schäferhund eller dobermann, är mycket mer skyldiga till att vara aggressiva och attackera människor eftersom dessa raser är vakthundar och det ligger i deras natur att misstro människor. Bullterriers är inte alls sådana! De är en av de mest människocentrerade och människokära raserna som finns.
Bullterriers är mycket bra med barn, även riktigt små barn. En engelsk bullterrier är tålmodig och lugn och låter barn göra saker som andra raser aldrig skulle tolerera, både på grund av deras självkontroll och lugna uppträdande och deras höga tolerans för smärta. En mentalt frisk och väl uppfostrad bullterrier kommer aldrig att attackera en person om det inte finns en uppenbar fara för ägaren.

En anledning till att engelska bullterrier inte nödvändigtvis rekommenderas för familjer med mycket små barn är att bullterrier kan vara något grova i leken, samt lite klumpiga. Eftersom de är ganska muskulösa och tunga kan de råka skada ett mycket litet barn av misstag när de leker. Men det är bara oavsiktligt och beror mer på bullterrierens excitabilitet och lekfullhet – aldrig på grund av aggression.

Detta gäller naturligtvis bara för väl uppfostrade och välartade hundar. En engelsk bullterrier som inte har socialiserats och tränats, och som inte får tillräcklig uppmärksamhet, kan mycket väl vara farlig precis som vilken annan ras som helst. Förmodligen mer på grund av flera faktorer som är specifika för bullterrierrasen.
Det är här som en del av ryktet kan vara något sant – bullterriers kan vara och är ofta aggressiva mot andra hundar.

Detta gäller särskilt för vuxna hanar av engelsk bullterrier som kan vara territoriella mot andra hanar. Bullterrierns instinkter är fortfarande tillräckligt starka för att framkalla aggression i en situation med nära kontakt med en annan hund.

Normalt, hos en välartad engelsk bullterrier, sker detta endast om en bullterrier attackeras av en annan hund. Detta kan vara en riktigt farlig situation för angriparen. Om bullterriern bestämmer sig för att gå till motattack kan det vara svårt att övertala den att sluta. En bullterrier kan lätt orsaka allvarlig skada på vilken annan hund som helst, även mycket större hundar som tyska herdar eller rottweilers.

Bullterrier hundar är otroligt starka hundar och mycket envisa, vilket kan göra dem särskilt farliga om de bestämmer sig för att attackera. De är också okänsliga för smärta och att slåss ligger bokstavligen i deras gener. När det gäller bullterrier kan man mycket väl uppfostra ett monster om man inte investerar tillräckligt med tid och ansträngning för att uppfostra en lugn, lydig hund och socialisera den med andra hundar.
Socialisering, träning och hängivenhet till din hund är avgörande – mer för engelsk bullterrier än för någon annan ras. Din bullterrier måste vänja sig vid att andra hundar och djur (katter, ekorrar i parken osv.) befinner sig i hans synfält. Han eller hon behöver lära sig att leka med andra hundar i tidig valptid, så att det när bullterriern blir vuxen blir naturligt för den att vara omgiven av andra djur.

Om du inte socialiserar din engelska bullterrier kommer den att vara rädd för andra hundar, eller aggressiv mot dem, eller både och, eftersom den helt enkelt inte vet hur den ska bete sig i deras närhet. Om du ger din engelska bullterrier gott om möjligheter att umgås från det att de är små kommer de inte att vara en fara för andra hundar eller terrorisera grannens katter osv. Istället kommer de att växa upp till en välartad medborgare som du kan ta av kopplet i en park och som hittar vänner att leka med överallt där du går.

Om du inte är den typen av person som kommer att kunna ägna tid och kraft åt att vara en ansvarsfull ägare och träna din hund är en bullterrier inte rätt hund för dig.

Källa: https://www.bullterrierhq.com/english-bull-terrier-temperament/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *