Meny Stäng

Hälsa och skötselråd

Bullterriern är en robust hund, men inte desto mindre dras den med vissa hälsoproblem. Immunologiska sjukdomar är de vanligaste, och detta gäller hundar av denna ras världen över.

Hudsjukdomar är relativt vanliga hos denna ras, och det kan vara svårt att komma till rätta med problemet. Om man misstänker att hunden lider av en hudsjukdom är det därför viktigt att man snabbt söker hjälp, så att hunden kan få rätt diagnos och därefter rätt hjälp.

Det finns flera olika hudsjukdomar som förekommer hos bullterriern, och en av dem orsakas av demodex. Detta är ett kvalster som finns i hårsäckarna, och det förekommer även hos friska hundar i litet antal.

Immunförsvaret hos en frisk hund hindrar dock kvalstren från att bli fler, vilket det inte gör hos en hund med dåligt immunförsvar, och då uppstår sjukdomen demodikos. En hund kan få lokal demodikos med enbart några få kala fläckar. Vanligtvis kliar inte dessa fläckar, och ofta försvinner problemen av sig självt.

Generell demodikos däremot, innebär större kala fläckar, eller fler än fem kala områden. Denna variant kräver behandling. Atopi är ett annat hälsoproblem som bullterriern kan drabbas av. Detta är en vanlig form av allergi, och den är på något sätt ärftlig, även om det inte är känt exakt hur den ärvs.

Förutom hudsjukdomar besväras en del bullterriers av hjärtproblem. De vanligaste formerna av hjärtproblem hos rasen är mitralisdysplasi och aortastenos.

Båda dessa hjärtfel är medfödda och till skillnad från med andra typer av hjärtfel kan dessa båda former vara svåra att upptäcka vid den obligatoriska besiktningen av valpar. Oftast upptäcker man detta problem först när hunden blivit något äldre.

Njursjukdomar kan också förekomma hos bullterriers, och det finns tre varianter hos rasen. Det handlar om hereditär (ärftlig) nefrit, renal dysplasi (tidigare kallad juvenil progressiv nefropati, PNP) och polycystisk njursjukdom.

Ärftlig dövhet hör också till de hälsoproblem som relativt ofta förekommer hos rasen. Detta kontrolleras redan vid 6 veckors ålder med ett så kallat BAER-test.

Det tål att tänkas på att du givetvis bör skaffa en försäkring för din hund. Skulle något allvarligt hända så kan ingrepp, operationer och medicinering kosta tusentals kronor.