Meny Stäng

Liknande raser

Bullterriern är en av de så kallade Bull och Terrier-raserna, en muskulös, korthårig hund med mycket kraft och vilja.

Det finns ytterligare fyra hundraser som hör till denna grupp av hundar, närmare bestämt miniatyrbullterrier, staffordshire bullterrier, american staffordshire terrier och amerikansk pitbullterrier. Dessa raser har en hel del gemensamt, men det finns även skillnader mellan de olika raserna.

Staffordshire bullterrier är den av dessa raser som är vanligast i Sverige. Det är en av de 20 vanligaste hundraserna här i landet, liksom i flera andra europeiska länder. Det här är en relativt liten, men ändå kraftfull hund. En vuxen individ av denna ras väger mellan 11 och 17 kg, och är upp till 41 cm hög.

Den amerikanska pitbullterriern är inte godkänd i någon kennelklubb här i Sverige, och är heller inte lika vanlig som de övriga bull och terrier-hundarna. Pitbullterriern är större än staffordshire bullterrier. En vuxen pitbullterrier väger vanligtvis mellan 13,5 och 27,5 kg.

American Staffordshire Terrier, även kallad amstaff, är en vanligt förekommande hund i Sverige. Den är godkänd i SKK och syns ofta på hundutställningar. Rasen har funnits i Sverige sedan 1991 och den blir allt vanligare för varje år. Amstaffen får vara upp till 48 cm hög, och liksom de andra raserna i denna grupp av hundar, är den muskulös och stark.

Miniatyrbullterriern har precis samma rasstandard som den vanliga bullterriern. Man får dock inte korsa en bullterrier med en miniatyrbullterrier, då detta räknas som en blandras, trots att de båda raserna är till synes lika.

En miniatyrbullterrier ska helst inte vara högre än 35,5 cm över manken. Precis som den större bullterriern är miniatyrbullterriern en gladlynt och ivrig hund med mycket vilja, och det är aldrig tråkigt att ha en miniatyrbullterrier till sällskap.

Den som väljer en hund av typen bull och terrier som sällskapshund kan räkna med att få en glad och snäll familjehund så länge den uppfostras med en fast och kärleksfull hand.