Meny Stäng

Uppfödning

Bullterriern är en mycket trevlig och gladlynt sällskapshund, och många som en gång ägt en hund av denna ras fastnar för den, och vissa blir så intresserade att de till och med väljer att börja föda upp hundar av denna ras. Som uppfödare finns det dock en hel del att tänka på.

Först och främst bör du naturligtvis välja att enbart avla på trevliga och gladlynta hundar som inte uppvisar några som helst tecken på aggressivitet. Du bör naturligtvis även se till att de hundar du avlar på är friska hundar som följer rasstandarden vad gäller både utseende och lynne.

De hundar som används i avel bör, vid åtminstone några tillfällen, ha bedömts på hundutställning och fått relativt fina omdömen. Naturligtvis bör de hundar som används också ha genomgått diverse hälsoundersökningar, både gällande hjärtproblem, patella, hörsel, leder och det är även bra om man genomfört en MH-beskrivning.

När du som uppfödare har hittat de hundar som du vill använda i avel, fortsätter ditt arbete.

När valparna har fötts ska du se till att valparna genomgår en veterinärundersökning, och innan de vid 8 veckors ålder levereras till sina nya hem, ska de veterinärbesiktigas igen.

Vid 6 veckors ålder kan du ta dem till veterinär för ett BAER-test, för att se att de inte har några problem med hörseln. Givetvis ska du som uppfödare också se till att de vaccineras enligt vaccinationsschema.

Att hitta rätt köpare till varje individ är också viktigt. Bullterriern är ingen förstagångshund, utan varje valp bör säljas till en person eller familj som har haft hund tidigare, då bullterriern kräver en fast hand.

Visserligen är detta en sällskapshund, men du bör se till att de nya ägarna är beredda på att det krävs en hel del arbete och uppfostran för att den nya familjemedlemmen ska bli så trevlig och godmodig som bullterriers är kända för att vara.