Meny Stäng

Varför har bullterrier en så speciell huvudform?

Bullterrier- och miniatyrbullterrierraserna skapades av en hundhandlare i Birmingham vid namn James Hinks. Han var inte den första personen i England som korsade bulldoggar och terrier, men han var den första som korsade de två typerna med syftet att skapa en gentlemannens sällskapshund.

Terrierrasen som användes i korsningen var den engelska vita terriern, en fyrhundsliknande terrier som var mycket lik den svartbrunfärgade eller Manchesterterriern. Den här hunden var i huvudsak bara en vit version av den rasen. Den hade ofta avklippta öron, och den var en berömd rashund. Både de engelska black-and-tans och de engelska whites användes i tävlingar för att se hur många råttor en hund kunde döda på en viss tidsperiod. Vid dessa tävlingar kunde man satsa pengar.

Men dessa hundar var mycket eleganta hundar med långa nosar och kroppar som såg ut som riktiga windhundar. De var förmodligen terrier/proto-whippet lurchers när de började. Så när Hinks korsade den vita bullhunden med den engelska vita terriern. Han fick ganska eleganta vita hundar med ett elegant utseende.

Hinks stam var mycket framgångsrik som husdjur. Rasen marknadsfördes väl och det dröjde inte länge innan rasen blev en fullt etablerad utställningshund. Dalmatinerblod lades till i stammen för att göra hundarna ännu mer ädla, och de avlades för att vara enfärgat vita och ha klippta öron.

Sedan förbjöd Storbritannien öronklippning, och det tog årtionden innan bullterrierns naturliga spetsöron etablerades. Samtidigt blev det ett mode i ringen att bullterriern skulle ha sneda ögon, och i takt med att rasen utvecklades vidare blev stoppet (platsen där nosen fäster vid skallen) allt mindre tydligt. Den engelska vita terriern utrotades eftersom det var omöjligt att kontrollera dövhet i en helt vit ras, och bullterrier-fantasterna i England började korsa in en annan stam av bullterrier, som så småningom kom att kallas Staffordshire bullterrier, för att lägga till andra färger till rasen för att mildra dövheten.

Sedan andra världskriget har ett mode att avla för en ”downface”-mynning etablerats i rasen, vilket inte är universellt men är ganska vanligt i rasen. Det tog flera decennier att få denna huvud- och ögontyp etablerad i de stammar av bullterrier som korsats med Staffords och proto-Staffords, men nu ser de verkligen ut som de ska.

Bullterriern kan användas som jakthund och skadedjursdödare, men den främsta anledningen till att den existerar var för att skapa ett husdjur. Eftersom den skapades för detta ändamål styrde esoteriska modenycker avelsmetoderna, något som man kan se fungera parallellt med den nya amerikanska bullyrasen, som också först avlades för att bli en sällskaps- och utställningshund.

Källa:
Scottie Westfall III

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *